Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 1
Organizacja żywienia i usług …
A. ryżem.
B. ser.
C. kaszą.
D. mąkę.
HGT.12 Pytanie 2
Organizacja żywienia i usług …
Jakie enzymy biorą udział w trawieniu skrobi w dwunastnicy?
A. lipazy jelitowej
B. lipazy trzustkowej
C. amylazy jelitowej
D. amylazy trzustkowej
HGT.12 Pytanie 3
Organizacja żywienia i usług …
Jaki instrument jest używany do pomiaru ciśnienia pary w kotle warzelnym?
A. Termometr
B. Pirometr
C. Higrometr
D. Manometr
HGT.12 Pytanie 4
Organizacja żywienia i usług …
Aby obsłużyć przyjęcie rodzinne serwisem rosyjskim, należy przydzielić kelnerów do serwowania gościom
A. dań gorących z dodatkami
B. przystawek zimnych z półmiska
C. przystawek zimnych na talerzach
D. napojów niegazowanych
HGT.12 Pytanie 5
Organizacja żywienia i usług …
W jakim systemie samoobsługowym konsumenci mogą obsługiwać się przy barze?
A. W systemie czeskim
B. W systemie francuskim
C. W systemie szwedzkim
D. W systemie polskim
HGT.12 Pytanie 6
Organizacja żywienia i usług …
Jeśli w planie obiadowym przewidziano przystawkę z wieprzowiny, kapuśniak, danie główne oraz deser, to talerzyk do pieczywa i nóż do masła powinny zostać usunięte ze stołu konsumenckiego
A. po serwowaniu deseru
B. po podaniu dania głównego
C. po podaniu przystawki z wieprzowiny
D. przed serwowaniem dania głównego
HGT.12 Pytanie 7
Organizacja żywienia i usług …
Jakie działania public relations podejmuje lokalna restauracja?
A. publikacja informacji o nowym wystroju wnętrza w mediach
B. finansowanie paczek świątecznych dla dzieci z domu dziecka
C. zamontowanie nowego szyldu przy wejściu do lokalu
D. wprowadzenie oferty potraw na wynos do sprzedaży
HGT.12 Pytanie 8
Organizacja żywienia i usług …
Jeżeli 200 g deseru dostarcza 7 g węglowodanów, 5 g białka oraz 4 g tłuszczu, to jaka będzie wartość energetyczna 300 g deseru?
A. 42 kcal
B. 168 kcal
C. 126 kcal
D. 84 kcal
HGT.12 Pytanie 9
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z tabelą zamiany produktów, masło można zamienić na
A. olej słonecznikowy
B. śmietankę tortową
C. oliwę z oliwek
D. smalec
HGT.12 Pytanie 10
Organizacja żywienia i usług …
Ilu pracowników obsługi musi zatrudnić restauracja, aby obsłużyć 150 gości podczas przyjęcia zasiadanego, jeśli jeden kelner obsługuje 12 osób?
A. 11 kelnerów
B. 13 kelnerów
C. 8 kelnerów
D. 15 kelnerów
HGT.12 Pytanie 11
Organizacja żywienia i usług …
Wymień pokarmy, które są bogate w witaminę A (retinol)?
A. Dynia i żółtko jajka
B. Masło i ser dojrzewający
C. Szpinak oraz marchew
D. Białko jajka i wątroba wieprzowa
HGT.12 Pytanie 12
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość miodu naturalnego w kilogramach trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego odpowiada 100 g cukru?
A. 4,80 kg
B. 0,75 kg
C. 0,48 kg
D. 7,50 kg
HGT.12 Pytanie 13
Organizacja żywienia i usług …
Cukier, który znajduje się w mleku to
A. laktoza
B. celuloza
C. glukoza
D. fruktoza
HGT.12 Pytanie 14
Organizacja żywienia i usług …
Karta dań, która została stworzona w restauracji na urodziny 6-latka, powinna być umieszczona w menü
A. dużej
B. standardowej
C. okolicznościowej
D. specjalnej
HGT.12 Pytanie 15
Organizacja żywienia i usług …
Która z witamin wspiera prawidłowy rozwój oraz mineralizację kości u człowieka?
A. Witamina A
B. Witamina E
C. Witamina D
D. Witamina K
HGT.12 Pytanie 16
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych pierwiastków jest makroelementem?
A. molibden
B. magnez
C. miedź
D. mangan
HGT.12 Pytanie 17
Organizacja żywienia i usług …
W menu restauracji dla osób na diecie lekkostrawnej powinna znaleźć się zupa
A. grzybowa z łazankami
B. kapuśniak
C. barszcz ukraiński
D. pomidorowa czysta
HGT.12 Pytanie 18
Organizacja żywienia i usług …
Który obiad dla dzieci w wieku przedszkolnym został stworzony zgodnie z zasadami zdrowego żywienia?
A. Zupa fasolowa, zrazy w sosie grzybowym, kasza gryczana na sypko, sałatka z buraków
B. Zupa ogórkowa, polędwica po angielsku, frytki z ziemniaków, sałata ze śmietaną
C. Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż na sypko, surówka z marchwi
D. Zupa jarzynowa, golonka pieczona, ziemniaki z wody, ćwikła z chrzanem
HGT.12 Pytanie 19
Organizacja żywienia i usług …
Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia wchodzi
A. nadzorowanie produktów spożywczych, które są w obrocie handlowym
B. nadzorowanie stanu placówek żywieniowych
C. propagowanie racjonalnego żywienia
D. ochrona praw konsumentów
HGT.12 Pytanie 20
Organizacja żywienia i usług …
Skąd pochodzi kolagen?
A. ryż oraz warzywa
B. owoce i makarony
C. produkty mleczne oraz sery
D. mięso i ryby
HGT.12 Pytanie 21
Organizacja żywienia i usług …
Jaki zestaw dań powinien być polecany w diecie zdrowotnej?
A. Zupa krem z soczewicy, gołąbki z mięsem i ryżem, ziemniaki, mizeria, pączki
B. Zupa pieczarkowa, smażona ryba, frytki, surówka z kiszonej kapusty, lody
C. Bulion wołowy, pulpety cielęce, ziemniaki, marchewka glazurowana, sorbet
D. Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka warzywna, gofry
HGT.12 Pytanie 22
Organizacja żywienia i usług …
Jakiej zasady żywieniowej należy przestrzegać, aby zapewnić organizmowi człowieka wszystkie niezbędne składniki odżywcze?
A. Konsumpcja produktów ze wszystkich grup żywności.
B. Systematyczne jedzenie posiłków.
C. Ograniczanie w diecie ilości soli, cukru i tłuszczu.
D. Utrzymanie zerowego bilansu kalorycznego.
HGT.12 Pytanie 23
Organizacja żywienia i usług …
Gdzie można znaleźć białko pełnowartościowe?
A. w fasoli białej
B. w kaszy gryczanej
C. w orzechach laskowych
D. w kefirze owocowym
HGT.12 Pytanie 24
Organizacja żywienia i usług …
Mięso z kością jest niemożliwe do zastąpienia
A. rybą wędzoną
B. mlekiem w proszku
C. suchymi nasionami grochu
D. makaronem pełnoziarnistym
HGT.12 Pytanie 25
Organizacja żywienia i usług …
Do standardowego umeblowania sali konsumenckiej, które jest wykorzystywane do przechowywania bielizny stołowej, zastawy oraz sprzętu do obsługi klientów, należy
A. wózek kelnerski
B. stolik pomocniczy
C. wózek serwisowy
D. pomocnik kelnerski
HGT.12 Pytanie 26
Organizacja żywienia i usług …
Nadmierne spożycie białka w ludzkim organizmie prowadzi do
A. kurzej ślepoty
B. kwasicy
C. zahamowania wzrostu
D. obniżenia odporności
HGT.12 Pytanie 27
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie można określić jako typowe dla kuchni włoskiej?
A. Spaghetti Carbonara
B. Zupa cebulowa
C. Gulasz węgierski
D. Makaron z serem
HGT.12 Pytanie 28
Organizacja żywienia i usług …
Jaką czynność powinien wykonać kelner z prawej strony klienta?
A. Serwowanie zupy z wazy
B. Układanie talerza na pieczywo
C. Prezentowanie potraw na półmisku
D. Napełnianie filiżanki kawą
HGT.12 Pytanie 29
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość kilogramów karkówki należy nabyć, by uzyskać 10 kg pieczeni, biorąc pod uwagę, że straty masy podczas obróbki cieplnej wynoszą 20%?
A. 12,50 kg
B. 13,00 kg
C. 14,50 kg
D. 11,00 kg
HGT.12 Pytanie 30
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną mają 100 g placków ziemniaczanych, które zawierają 4 g białka, 14 g tłuszczu oraz 24 g węglowodanów, w tym 2 g błonnika?
A. 242 kcal
B. 238 kcal
C. 234 kcal
D. 244 kcal
HGT.12 Pytanie 31
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę zapłaci zleceniodawca za obsługę 50 gości na przyjęciu urodzinowym, które odbędzie się w godzinach od 1700 do 2100, jeśli cena brutto za usługi kelnerskie wynosi 30,00 zł za godzinę dla 1 kelnera obsługującego 10 osób?
A. 150,00 zł
B. 750,00 zł
C. 120,00 zł
D. 600,00 zł
HGT.12 Pytanie 32
Organizacja żywienia i usług …
Zbyt małe spożycie błonnika podnosi ryzyko wystąpienia
A. raka jelita grubego
B. anemii
C. celiakii
D. żółtaczki pokarmowej
HGT.12 Pytanie 33
Organizacja żywienia i usług …
Która forma wegetarianizmu zezwala na jedzenie takich produktów jak: mięso drobiowe, ryby, jaja, miód, mleko?
A. Semiwegetarianizm
B. Witarianizm
C. Ichtiowegetarianizm
D. Laktoowowegetarianizm
HGT.12 Pytanie 34
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną mają 2 kostki czekolady o łącznej wadze 12 g, jeśli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?
A. 60 kcal
B. 44 kcal
C. 2 kcal
D. 250 kcal
HGT.12 Pytanie 35
Organizacja żywienia i usług …
Jakie monosacharydy uzyskamy poprzez hydrolizę maltozy?
A. Galaktoza-fruktoza
B. Galaktoza-glukoza
C. Glukoza-glukoza
D. Fruktoza-glukoza
HGT.12 Pytanie 36
Organizacja żywienia i usług …
Wyznacz netto jednostkową cenę jednego kieliszka alkoholu o objętości 50 ml, jeśli koszt 1 l alkoholu wynosi 40 zł, a marża w gastronomii wynosi 100%?
A. 4 zł
B. 6 zł
C. 8 zł
D. 2 zł
HGT.12 Pytanie 37
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest zapotrzebowanie na surowiec potrzebny do przygotowania 500 porcji puree z batatów, gdy jedna porcja tej potrawy waży 80 g, a odpady poprodukcyjne wynoszą 20% masy surowca?
A. 42 kg
B. 50 kg
C. 32 kg
D. 40 kg
HGT.12 Pytanie 38
Organizacja żywienia i usług …
W procesie trawienia białek do aminokwasów w układzie pokarmowym, gdzie rozpoczyna się ten proces?
A. w trzustce
B. w wątrobie
C. w żołądku
D. w przełyku
HGT.12 Pytanie 39
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów chleba odpowiada 2 kg kaszy, jeśli według tabeli wymiany produktów 100 g kaszy można zastąpić 135 g chleba?
A. 27,00 kg
B. 1,35 kg
C. 2,70 kg
D. 13,50 kg
HGT.12 Pytanie 40
Organizacja żywienia i usług …
Jakie miejsce gastronomiczne uznaje się za typ zamknięty?
A. pizzeria
B. bar szybkiej obsługi
C. kawiarnia
D. stołówka szkolna