Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 1
Organizacja żywienia i usług …
A. kiełbasę gotowaną z musztardą.
B. kiełbasę smażoną z cebulą.
C. jajecznicę na parze.
D. jaja na twardo.
HGT.12 Pytanie 2
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli, wskaźnik masy ciała BMI = 26 oznacza, że
Wartości wskaźników BMI | |
---|---|
Wyszczególnienie | Zakres wartości wskaźnika BMI |
Norma | 20 - 24,9 |
Nadwaga | 25 - 29,9 |
Otyłość I stopnia | 30 - 34,9 |
Otyłość II stopnia | 35 - 39,9 |
Otyłość III stopnia | > 40 |
A. badana osoba cierpi na otyłość.
B. stan odżywienia badanej osoby jest w normie.
C. badana osoba ma nadwagę.
D. badana osoba jest wychudzona.
HGT.12 Pytanie 3
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt pracy pracowników części ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego.
Stanowisko pracy | Liczba pracowników | Koszt pracy 1 pracownik/1h [zł] | Czas pracy [h] |
---|---|---|---|
Kelner | 2 | 25,00 | 5 |
Barman | 1 | 50,00 | 4 |
Kucharz | 1 | 50,00 | 3 |
A. 600,00 zł
B. 325,00 zł
C. 450,00 zł
D. 475,00 zł
HGT.12 Pytanie 4
Organizacja żywienia i usług …
Jak obliczyć wartość gastronomiczną brutto butelki szampana, jeśli jej cena zakupu wynosi 40,00 zł, marża gastronomiczna to 50%, a stawka podatku VAT wynosi 23%?
A. 98,40 zł
B. 113,00 zł
C. 61,50 zł
D. 73,80 zł
HGT.12 Pytanie 5
Organizacja żywienia i usług …
Podstawową usługą oferowaną przez restaurację jest
A. sprzedaż potraw i napojów do spożycia na miejscu
B. realizacja usług cateringowych
C. zaopatrzenie zakładów w produkty garmażeryjne
D. organizowanie przyjęć zasiadanych
HGT.12 Pytanie 6
Organizacja żywienia i usług …
Co jest podstawą diety wegańskiej?
A. Ryby
B. Nabiał
C. Rośliny
D. Drób
HGT.12 Pytanie 7
Organizacja żywienia i usług …
Na imprezie organizowanej dla przedszkolaków nie powinno się podawać
A. chrupków z makiem
B. kompotu francuskiego
C. ciastka piaskowego
D. muszczyków ze śmietaną
HGT.12 Pytanie 8
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę należy podać jako cenę gastronomiczną netto dla 50 ml wódki, jeśli koszt zakupu butelki wódki o objętości 1,0 litra wyniósł 200,00 zł, a firma stosuje marżę w wysokości 100%?
A. 10,00 zł
B. 30,00 zł
C. 20,00 zł
D. 5,00 zł
HGT.12 Pytanie 9
Organizacja żywienia i usług …
Skąd pochodzi kolagen?
A. mięso i ryby
B. ryż oraz warzywa
C. produkty mleczne oraz sery
D. owoce i makarony
HGT.12 Pytanie 10
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego, jeżeli stawka podatku VAT na potrawy i napoje wynosi 8%.
Zestaw obiadowy dla 45 osób | |
---|---|
Potrawa/napój | Wartość w cenach netto dla 45 osób [zł] |
Zupa jarzynowa | 112,50 |
Naleśniki z serem i musem | 117,00 |
Herbata owocowa | 24,75 |
A. 6,10 zł
B. 5,65 zł
C. 56,65 zł
D. 61,02 zł
HGT.12 Pytanie 11
Organizacja żywienia i usług …
W diecie laktovegetariańskiej powinny znaleźć się
A. owoc morza
B. mleko
C. mięso drobiowe
D. jaja
HGT.12 Pytanie 12
Organizacja żywienia i usług …
Całkowity koszt przygotowania 10 zestawów obiadowych wyniósł 100,00 zł. Wyznacz cenę gastronomiczną netto jednego zestawu obiadowego, przy założeniu, że zakład stosuje marżę gastronomiczną na poziomie 100%?
A. 10,00 zł
B. 100,00 zł
C. 20,00 zł
D. 200,00 zł
HGT.12 Pytanie 13
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 45 porcji pieczeni wieprzowej.
Normatyw surowcowy pieczeni wieprzowej na 10 porcji | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość surowca |
Szynka wieprzowa b/k | 1 400 g |
Olej | 80 ml |
Cebula | 100 g |
Mąka pszenna | 50 g |
A. Szynka wieprzowa 1 400 g, olej 80 ml, cebula 100 g, mąka pszenna 50 g.
B. Szynka wieprzowa 6 300 g, olej 360 ml, cebula 450 g, mąka pszenna 225 g.
C. Szynka wieprzowa 14 000 g, olej 360 ml, cebula 450 g, mąka pszenna 225 g.
D. Szynka wieprzowa 63 000 g, olej 3600 ml, cebula 4 000 g, mąka pszenna 2 250 g.
HGT.12 Pytanie 14
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile kilogramów truskawek potrzeba do wykonania deserów zaplanowanych w barze mlecznym.
Plan produkcji deserów w barze mlecznym | ||
---|---|---|
Deser | Ilość truskawek potrzebna do wykonania 1 porcji deseru | Ilość porcji deseru |
kisiel truskawkowy | 50 g | 20 porcji |
omlet z truskawkami | 80 g | 50 porcji |
galaretka z truskawkami | 50 g | 30 porcji |
truskawki z bitą śmietaną | 100 g | 40 porcji |
A. 10,5 kg
B. 8,0 kg
C. 7,5 kg
D. 11,0 kg
HGT.12 Pytanie 15
Organizacja żywienia i usług …
Wyznacz cenę końcową brutto za jedną lampkę winiaku o objętości 40 ml, jeżeli restauracja nabyła butelkę winiaku o pojemności 0,5 l za 50,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 200% oraz stawkę VAT równą 23%?
A. 9,84 zł
B. 14,76 zł
C. 4,00 zł
D. 16,00 zł
HGT.12 Pytanie 16
Organizacja żywienia i usług …
Ile kalorii może dostarczyć organizmowi człowieka spożycie 100 g lodów waniliowych w mlecznej czekoladzie z migdałami, które posiadają 4,1 g białka, 20,7 g tłuszczu oraz 32,3 g węglowodanów?
A. 331,9 kcal
B. 228,4 kcal
C. 151,7 kcal
D. 352,4 kcal
HGT.12 Pytanie 17
Organizacja żywienia i usług …
Gdy zakład gastronomiczny realizuje usługi cateringowe, jakie urządzenia powinien wykorzystać do transportu gorących zup?
A. warniki
B. kociołki
C. podgrzewacze
D. termosy
HGT.12 Pytanie 18
Organizacja żywienia i usług …
Jaką instytucję wyznaczono do nadzorowania przestrzegania norm BHP w lokalu gastronomicznym?
A. Państwowa Inspekcja Sanitarna
B. Państwowa Inspekcja Handlowa
C. Instytut Żywności i Żywienia
D. Państwowy Zakład Higieny
HGT.12 Pytanie 19
Organizacja żywienia i usług …
Metoda obsługi gości przy stole konsumenckim, gdzie konsument sam nakłada potrawę na talerz z półmiska, który trzyma kelner, to
A. serwis angielski
B. serwis francuski niepełny
C. serwis niemiecki
D. serwis francuski pełny
HGT.12 Pytanie 20
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest określenie na zakład gastronomiczny typu uzupełniającego?
A. piwiarnia
B. jadłodajnia
C. pijalnia
D. smażalnia
HGT.12 Pytanie 21
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
Zmiany w organizmie człowieka | |
---|---|
Nadwaga | |
Rozwój procesów miażdżycowych | |
Wzrost ryzyka nadciśnienia | |
Zawał serca |
A. niedoboru cukrów złożonych.
B. nadmiaru tłuszczu.
C. nadmiaru białka.
D. niedoboru cukrów prostych.
HGT.12 Pytanie 22
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.
Normatyw surowcowy na 1 porcję klusek francuskich | ||
---|---|---|
Nazwa produktu | Ilość [g] | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] |
mąka krupczatka | 40 | 347,00 |
masło | 20 | 735,00 |
jaja | 50 | 139,00 |
sól | do smaku |
A. 347,00 kcal
B. 138,80 kcal
C. 355,30 kcal
D. 424,80 kcal
HGT.12 Pytanie 23
Organizacja żywienia i usług …
W której wersji diety wegetariańskiej zezwala się na jedzenie jedynie surowych owoców, orzechów oraz nasion?
A. Frutariańskiej
B. Witariańskiej
C. Laktoowowegetariańskiej
D. Laktowegetariańskiej
HGT.12 Pytanie 24
Organizacja żywienia i usług …
Ile białka znajduje się w 1 porcji żurku o wadze 300 g, jeśli w 100 g zupy jest 7,40 g tego składnika?
A. 14,80 g
B. 74,00 g
C. 88,80 g
D. 22,20 g
HGT.12 Pytanie 25
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 85 porcji ziemniaków purée.
Normatyw surowcowy na 10 porcji ziemniaków purée | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
ziemniaki | 3 000 g |
masło | 100 g |
mleko | 300 cm³ |
koperek | 20 g |
sól | do smaku |
A. Ziemniaki 25,5 kg, masło 8,5 kg, mleko 2,55 l, koperek 1,7 kg
B. Ziemniaki 2,55 kg, masło 0,85 kg, mleko 2,55 l, koperek 0,17 kg
C. Ziemniaki 25,5 kg, masło 0,85 kg, mleko 2,55 l, koperek 0,17 kg
D. Ziemniaki 2,55 kg, masło 8,5 kg, mleko 25,5 l, koperek 127 kg
HGT.12 Pytanie 26
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz wartość netto ceny gastronomicznej uroczystej kolacji dla jednej osoby, jeśli całkowity wydatek na przygotowanie posiłku dla 20 osób wyniósł 1 000,00 zł, a firma stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 100%?
A. 200,00 zł
B. 100,00 zł
C. 25,00 zł
D. 50,00 zł
HGT.12 Pytanie 27
Organizacja żywienia i usług …
W oparciu o zasady tworzenia jadłospisów do zestawu obiadowego, który obejmuje: boeuf Strogonow, kasza jęczmienna, sałatka z buraków oraz kompot z moreli, należy przewidzieć
A. barszcz z botwinki
B. zupę gulaszową
C. krem z brokułów
D. krupnik na mięsie
HGT.12 Pytanie 28
Organizacja żywienia i usług …
Do kategorii lokali gastronomicznych uzupełniającego rodzaju zalicza się
A. piwiarnia
B. frytownia
C. stołówka
D. kawiarnia
HGT.12 Pytanie 29
Organizacja żywienia i usług …
W jadłospisie laktowegetarian znajdują się produkty roślinne oraz
A. jaja i potrawy z jaj
B. ryby i konserwy rybne
C. drób i wędliny drobiowe
D. mleko i przetwory mleczne
HGT.12 Pytanie 30
Organizacja żywienia i usług …
Jakie działania public relations podejmuje lokalna restauracja?
A. finansowanie paczek świątecznych dla dzieci z domu dziecka
B. publikacja informacji o nowym wystroju wnętrza w mediach
C. zamontowanie nowego szyldu przy wejściu do lokalu
D. wprowadzenie oferty potraw na wynos do sprzedaży
HGT.12 Pytanie 31
Organizacja żywienia i usług …
Jaki obrus powinien być dobrany do stołu o wymiarach 80 cm x 120 cm?
A. Prostokątny o wymiarach 120 cm x 160 cm
B. Prostokątny o wymiarach 140 cm x 180 cm
C. Okrągły o średnicy 160 cm
D. Okrągły o średnicy 180 cm
HGT.12 Pytanie 32
Organizacja żywienia i usług …
Kelner powinien zaserwować danie po prawej stronie gościa
A. tort z patery
B. frytki z półmiska
C. sos z sosjerki
D. surówkę z salaterki
HGT.12 Pytanie 33
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz średnią ważoną rację dla mieszkańców internatu, w której 40% stanowią dziewczęta, a chłopcy 60%.
Racje pokarmowe dla produktów zbożowych | |
---|---|
Grupa ludności | Racja pokarmowa dla produktów zbożowych w g |
Dziewczęta 16 – 20 lat | 290 |
Chłopcy 16 – 20 lat | 380 |
A. 670 g
B. 335 g
C. 228 g
D. 344 g
HGT.12 Pytanie 34
Organizacja żywienia i usług …
Jaką metodę wykorzystano do analizy diety młodzieży w internacie, jeśli próbki posiłków zostały przebadane w laboratorium fizykochemicznym, w celu określenia ich wartości energetycznej oraz odżywczej?
A. Metoda ankietowa
B. Metoda szacunkowa
C. Ocena punktowa
D. Metoda analityczna
HGT.12 Pytanie 35
Organizacja żywienia i usług …
Jaka będzie cena netto za 1 porcję zupy krem z groszkiem ptysiowym, jeśli koszt przygotowania 10 porcji zupy krem z groszkiem ptysiowym wynosi 24,00 zł, a zakład stosuje marżę 200%?
A. 4,80 zł
B. 9,60 zł
C. 7,20 zł
D. 2,40 zł
HGT.12 Pytanie 36
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
A. 310 kcal
B. 270 kcal
C. 445 kcal
D. 220 kcal
HGT.12 Pytanie 37
Organizacja żywienia i usług …
Produkt spożywczy używany jako substytut mleka w daniach, według tabeli zamienności produktów, to
A. fasolka szparagowa
B. masło śmietankowe
C. polędwica wołowa
D. ser twarogowy
HGT.12 Pytanie 38
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, oceń masę ciała kobiety, której BMI wynosi 39.
Analiza wskaźników BMI | |
---|---|
Interpretacja | Wartości BMI |
Niedowaga | < 19,00 |
Norma | 19 - 24,90 |
Nadwaga | 25 - 29,90 |
Otyłość II stopnia | 30 - 40 |
Otyłość III stopnia | > 40 |
A. Otyłość duża III stopnia.
B. Nadwaga, podejrzenie o przekarmienie.
C. Otyłość umiarkowana II stopnia.
D. Podejrzenie o stan niedożywienia organizmu.
HGT.12 Pytanie 39
Organizacja żywienia i usług …
Częścią bielizny stołowej, która ma na celu tłumienie hałasu powodowanego przez naczynia na stole, jest
A. molton
B. skirting
C. laufer
D. napperon
HGT.12 Pytanie 40
Organizacja żywienia i usług …
Jaką cenę brutto będzie miała 250 ml soku jabłkowego, jeśli koszt zakupu opakowania soku o pojemności 5 l wynosi 10,00 zł, marża gastronomiczna wynosi 300%, a stawka VAT to 23%?
A. 6,16 zł
B. 61,50 zł
C. 2,46 zł
D. 24,60 zł